AIKIDO DOJO „SHIN KEN“

Nekoliko reči o samoj veštini aikido. Ideogrami kojima se piše reč aikido su „ai“, „ki“, i „do“, i oni u nekom od više različitih značenja, bi mogli da se prevedu kao: kao „Put harmonije energije“ ( ili sa energijom).

Kao vreme nastanka ove ipak moderne veštine, obično se uzima početak 20. veka u Japanu. Osnivač aikidoa je Morihej Uešiba i on je posle izučavanja mnogih grubih i nasilnih borilačkih sistema (bu-đutsu), osetio potrebu da u svet borilačkih veština (bu-do), unese nešto novo, ne nasilno i humano.

Aikido tako postaje jedinstvena veština u čijoj suštini leži ideja promovisanja mirnog rešavanja konflikata, kao i širenje ljubavi, razumevanja i tolerancije među ljudima. Osnovni principi aikidoa su izbegavanje sukoba, ne agresivnost i izbegavanje nepotrebnog povređivanja protivnika.

Aikido inače već preko 40 godina postoji i na našim prostorima. U prvih 20 godina sa malo znanja i klubova, ali puno entuzijazma, a u poslednjih 20 godina sa puno klubova i majstorima visokih rangova.

Najstariji aikido klub u Novom Beogradu je Aikido dođo „SHIN KEN“ koji je počeo sa radom davne 1990. godine, pod rukovodstvom sensei-a Novaka Jerkova, na istom mestu gde se i danas nalazi – u Hali sportova koja danas nosi ime „Ranko Žeravica“-Novi Beograd.
Treninzi su utorkom i četvrtkom od 20:30-21:30h.
Novak Jerkov je danas majstor crni pojas 5. DAN, sa diplomom dobijenom direktno od Aikikai Hombu dojo-a, aikido centrale tradicionalnog aikidoa sa sedištem u Tokiju i licencom za rad Srpske aikido federacije.

Početak treninga je u utorak, 05. septembra 2017. Hala sportova „Ranko Žeravica“- Novi Beograd, Pariske komune 20, sala je na spratu, odmah posle stolova za stoni tenis.Do nas se stiže autobusima 65,75,76,77,78,18.

Upis polaznika svih uzrasta je u toku. Dobrodošli!

Foto album

Adresa:
SC „Ranko Žeravica“ (Hala sportova), Novi Beograd

Kontakt
Mob: 064 /182 58 29
Mob: 063 /111 81 89

Email:

www:
http://aikidoshinken.simplesite.com