Kako deca uče kroz igru – Logopedsko Edukativni Centar Lexis

Logopedsko Edukativni Centar Lexis

Kako deca uče kroz igru

Deca uče kroz igru. Igrajući se ona istažuju svet oko sebe, povezuju se sa okolinom i ujedno šalju poruke drugima o tome kako se osećaju ili o čemu razmišljaju. Kroz igru deca razvijaju maštu i kreativnost.

Kako navodi Svetski ekonomski forum, igra je od vitalnog značaja za dečiji razvoj. Igrajući se deca razvijaju veštine koje su im neophodne da se uhvate u koštac sa budućnošću, kao što je emocionalna inteligencija, kreativnost i rešavanje problema. Kada se deca igraju superheroja uče da budu lideri, presvlačenjem lutke i ispijanjem kafe sa medvedom uče kako da organizuju, gradeći kulu razvijaju kreativnost i maštu.

Veliki broj dece koja posećuju Lexis centar su upravo progovorila igrajući se sa logopedom, naučila su da čitaju i pišu crtajući i bojeći slova, razvila su vokabular rešavajući slagalice. Ukratko, deca mnogo toga nauče igrajući se.

Život u velikim gradovima deci uskraćuje igru u prirodi. Deca koja provode više vremena u prirodi su u prednosti jer se osećaju slobodno, u prilici su da se povežu sa svojim okruženjem, da budu fizički aktivna što će podstaći zdrav mentalni i fizički razvoj. Studije pokazuju da deca u poslednjih 30 godina provode manje vremena igrajući se u školi. Roditelji, sa druge strane, imaju sve manje vremena da se igraju sa mališanima.

Svet oko nas se ubrazno menja, pre svega, u tehnološkom smislu.
Ovo podrazumeva da će deca koja trenutno započinju školovanje raditi poslove koji će se tek pojaviti u budućnosti. Zato je važno razviti kod dece veštine i znanja koja će im pomoći da se prilagode novim okolnostima. .
Kada se dete igra ono razmišlja što za posledicu ima razvoj kognitivnih funkcija. Vizuelno-spacijalne veštine se tokom igre treniraju, a one su važne za matematičke operacije i rešavanje zagonetki koje nosi život.

Dete koje provede detinjstvo u bezbrižnoj igri će biti spremno da kasnije u životu rešava konflikte i probleme, da se lako prilagodi okruženju u kome živi, te da bude u stanju da gradi zdrave odnose sa drugim ljudima. Ovakvo dete će biti u mogućnosti i da stvori i razvije nešto novo.

Dragi roditelji, igračke u ruke i pridružite nam se

Adresa:

Palmotićeva 33/2, Beograd

Kontakt:
Mob: 069/ 1 303 505

www:
lexis.rs