KLUB ZA SINHRONO PLIVANJE „DELFIN“

Klub za sinhrono plivanje i škola sinhronog plivanja.

Klub „DELFIN“ nalazi se u sportskom centru Pinki u Zemunu
Necete verovati kakva je atmosfera medju clanicama ovog kluba 😉
nazalost neke su zbog surovih uslova bile prinudjene da se povuku iz sporta,ali divno druzenje se nastavlja…
zajedno i u dobru i u zlu
i u vodi i na suvom

Šta je sinhrono tj umetničko plivanje? Pa, zamislite gimnastičarku koja nastupa pod vodom, brzinsku plivačicu sa malo mogućnosti da diše, klizačicu koja skokove, okrete i sve figure izvodi u jako nestabilnoj sredini kao što je voda, vaterpolistu koji svojom snagom i čvrstinom iskače iz vode uz dodatnu eleganciju, i balerinu koja izvodi svoju predstavu u vodi uz muziku i u stalnom kontaktu sa publikom. Svemu tome dodajte mentalnu snagu, inteligenciju, gracioznost i izuzetno poznavanje akrobatike i pomnožite sa dve ili osam plivačica koje svaki pokret rade kao jedna – eto, to je sinhrono plivanje.
🙂

Sinhrono plivanje je sport koji se sastoji od estetski oblikovanih i ritmičko plivačkih pokreta, položaja, figura i sastava koje plivačice izvode u vodi u skladu s muzikom.
To je kombinacija plivanja, sportsko-ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi.

Koreni sinhronog tj umetnickog plivanja nalaze se u staroj Grčkoj i Rimu gde su izvođene umetničke figure u vodi kao uvertira raznim sportskim igrama i proslavama.

Takmičenja u ovom lepom sportu se sastoje od figura, obaveznih i slobodnih sastava, a održavaju se u disciplinama: pojedinačno ( solo ), parovi ( duo ) i grupe ( tim ) i kombinovanoj disciplini. Grupe se sastoje od najmanje 4, a najviše od 8 plivačica.

Dobne kategorije su: Pionirke-12 god. i mlađe,Kadetkinje-13 i 14 god., Juniorke-15,16,17 god.,Seniorke-17 i starije.

Figure su kombinacija osnovnih položaja i prelaza iz jednog položaja u drugi. Moraju se izvoditi visoko i kontrolirano, ujednačenim kretanjem tokom cele figure i sa jasno definiranim svakim njenim delom. Dobro izvedena figura zahteva visok stupanj fleksibilnosti i visok nivo fizičke spremnosti. Takmičarke se ocenjuju ocenama od 0-10 i imaju crne kostime i bele kape na sebi kada izvode figure.
Kada se izvodi slobodni sastav, kupaći kostimi su ukrašeni šljokicama.

Neke od tajni sinhronih plivačica:
Štipaljka za nos je najvažniji deo opreme. Ona sprečava ulazak vode u nos prilikom izvođenja pokreta kada su plivačice okrenute glavama prema dnu bazena. Za vreme izvođenja obaveznih i slobodnih sastava plivačice nose rezervne štipaljke u svojim kupaćim kostimima za slučaj da im u gužvi pod vodom padnu ili slučajno budu skinute s nosa.
Želatin je takođe važan u umetničkom plivanju. To je smesa inače za kolače kojom plivačice održavaju savršeno svoje frizure tokom izvođenja koreografija.

Sinhrono plivanje je umetnički sport kao i umetničko klizanje. Kupaći kostimi ukrašeni šljokicama koriste se da ulepšaju izvođenje koreografije i učine je izražajnijom. Šminka ističe crte lica plivačica, a njihov smešak ostavlja utisak lakoće izvedbe.

Ovaj sport zahteva celokupnu snagu tela , eksplozivnu snagu, spretnost , brzinu, pravovremenost pokreta, fleksibilnost i kreativnost, sposobnost izražavanja muzike telom ,te sposobnost za dramatičnost. To je jedini sport u kojem se moć, snaga i tehnička veština iskazuju u umetnički sastavljenom i koreografskom komadu.
🙂 🙂 🙂

Adresa:

Gradski park 2, Zemun
Belgrade, Serbia

Kontakt
Mob: 063 / 89 34 021

Email:
zivoticbiljana@ikomline.net

www:
http://www.umetnickoplivanje.rs/