Nekoliko zanimljivosti o deci

Zanimljivosti o deci

Deca su ukras sveta! Smeju se, plaču, igraju… Deca vole da postavljaju mnogo pitanja. Jednom rečju – deca su sreća.

Ali, hajde da pogledamo neke interesantne činjenice o deci, o njihovom načinu života u različitim zemljama:

– Prvih šest meseci posle rođenja, dete može gutati i disati u isto vreme. Odrasla osoba to ne može da uradi ni pod silom.

– Težina glave kod novorođenčeta je četvrtina njegove ukupne težine.

– Oči su od rođenja do kraja života iste veličine, što se ne može reći i za druge organe koji rastu i razvijaju se zajedno sa vašim detetom.

– Švedska je zabranila da se u reklamama pojavljuju deca mlađa od 12 godina, jer to može negativno uticati na njihovu psihu.

– Kod dece se kolena pojavljuju u 2-3. godini.

– Prema statističkim podacima, većina beba se rodi u utorak.

– Reči „mama“ i „tata“ približno su ista na svim jezicima sveta, bebe ih čuju kao zvukove i najlakše ih ponavljaju.

– Postoji praznik uplakane dece u Japanu. Ideja je da se okupe deca, i da što je brže moguće – počnu da plaču. Ko je bio prvi u plakanju – on je pobedio.

– Kada je Pablo Pikaso rođen, svi su mislili da je mrtav, ali ujak je bebi Pablu dunuo duvanski dim u lice i on se zakašljao.

– U Kini je donet zakon da svaka porodica treba da ima samo jedno dete, a skoro svi žele da to bude muško dete. Ukoliko bi se na ultrazvuku videlo da je devojčica, žene bi prekidale trudnoću.

– Najčešće krvnu grupu dete nasleđuje od roditelja.

– U Koreji, starost ne počinje da teče od dana rođenja, već od momenta začeća, dakle, prema dokumentima, ljudi su 9 meseci stariji od svojih vršnjaka iz drugih zemalja.

– Najčešći slučajevi rođenih blizanaca zabeleženo je u Nigeriji. Na svakom jedanaestom porođaju, postoji jedan slučaj blizanaca, dok se u Japanu blizanci rađaju jedom u 250 porođaja.

– Najstarija žena koja je rodila dete imala je 69 godina.

Izvor zenskimagazin.rs