Poslednje pripreme za školu 🙂🎒🎓 – Logopedsko Edukativni Centar Lexis

Logopedsko Edukativni Centar Lexis

Poslednje pripreme za školu 🙂🎒🎓📕

Blagovremenim pripremama za polazak u školu ćete osigurati osećaj samouverenosti kod deteta i olakšatimi mu proces promene koji ga očekuje.

Tokom pripreme za jedan od najvažnijih događaja u životu neophodno je razviti kod deteta ljubav prema učenju i knjizi. Pripreme za školu možete otpočeti u godini pre upisa u osnovnu školu. Ovo će podrazumevati rad sa detetom na različitim segmentima uključujući razgovor o školi kako sa vama, tako i sa ljudima iz vaše okoline, obuka deteta da se samo oblači, pere ruke, ide u toalet i dr. Za vreme letnjih meseci, neposredno pred polazak u školu, možete posetiti školu zajedno sa detetom i upoznati okruženje. Na ovaj način dete će 1. septembra izbeći strah od nepoznatog okruženje. Takođe, tokom letnjeg perioda možete obučiti dete da čita i piše.

Međutim, neke pripreme za školu nećete moći sami da sprovedete jer će vam biti potrebna stručna pomoć. Ovo se odnosi pre svega na decu koja pokazuju poteškoće pri izgovoru pojedinih glasova, razumevanje naloga i sadržaja, siromašan rečnik, kao i manjak samopouzdanja prilikom uspostavljanja i održavanja komunikacije.

Veštine komunikacije predstavljaju srž kognitivnog razvoja i učenja. Čitanje, pisanje, gest, slušanje i govor predstavljaju forme jezika – kod koji mi koristimo kako bismo izrazili svoje mišljenje. Učenje je tamo gde je i proces komunikacije. Mogućnost uzimanja učešća u komunikaciji sa vršnjacima i nastavnicima je najvažnije kako bi dete bilo uspešno u školi. Govor i pisanje su tesno povezani, prožimaju se i dopunjuju. Zato pravilan izgovor glasova predstavlja preduslov za uspešno opismenjavanje deteta, tj. usvajanje čitanja i pisanja.

Ukoliko se ne otklone ili ublaže neke od poteškoća u govoru i jeziku pre polaska u školu dete se može susresti sa niz problema u savladavanju školskog gradiva. Ovo podrazumeva teškoće u usvajanju čitanja i pisanja, razumevanja pročitanog, loše postignuće na testovima, iako je dete uložilo napor u učenju i prosečne ili nadprosečne inteligencije, poteškoće u izražavanju misli i osećanja i sl.

Zato je veoma važno da se javite logopedu na vreme ukoliko primetite da vaše dete pokazuje poteškoće u komunikaciji u bilo kom segmentu. Ranom i blagovremenom intervencijom mogu se sprečiti ili ublažiti stresne situacije tokom školovanja. Takođe, logoped može pomoći detetu da razvije samopouzdanje u komunikaciji, a samim tim i pozitivan stav prema učenju, knjizi i usvajanju akademskih veština kao što su čitanje, pisanje i računanje. Na ovaj način dete će sa lakoćom prihvatiti školske obaveze koje ga očekuju.

Zakažite svoj termin kod logopeda mejlom office@lexis.rs ili telefonom 0691303505

Adresa:
Palmotićeva 33/2, Beograd

Kontakt:
Mob: 069/ 1 303 505

www:
lexis.rs