Značaj kontakta „kože na kožu“

Zabavni park „Starli“

Stručnim i edukativnim tesktovima na našem blogu, pružamo podršku roditeljima tokom kampanje UNICEF-a Svaki trenutak je važan.

Značaj kontakta „kože na kožu“

Dok su u maminom stomaku, bebe su u potpunosti obezbeđene. Kontinuirano su hranjene putem posteljice, dobijaju kiseonik, u materici je mračno i zvuci su prigušeni, a bebe su ušuškane kao u neprekidnom, toplom zagrljaju. Međutim, posle rođenja, mnogo toga se promeni. Bebe počinju da osete glad, toplotu ili hladnodu, uplašene su, presvetlo im je. Za mnoge bebe ova nagla promena može biti i veoma stresna. Zato, postoje načini da se ovaj delikatan period bebinog navikavanja i upoznavanja sa spoljašnjim svetom ulepša i olakša.

Najsličnije životu u majčinom stomaku za bebu jeste opuštajudi boravak na majčinim grudima, dok im se kože dodiruju. To je takozvani položaj kontakta „kože na kožu“, ili kako se još naziva „kengur nega“. Ovaj položaj se vrlo lako ostvaruje. Majka treba da se raskomoti i poluležeći udobno smesti, a beba potpuno svuče (ili ostane samo u pelenici) i položi na majku tako da su okrenute stomakom ka stomaku. Mogu se pokriti laganim ćebencetom preko bebinih leđa.

Zašto je ovaj jednostavni položaj toliko efikasan i umirujuć za bebu? Ležedi na majčinim grudima, beba čuje ritmične otkucaje njenog srca, prvu „uspavanku“ koje se seća još iz stomaka, što kod nje stvara osedaj sigurnosti. Blizina dojki i njihova pristupačnost omogućavaju češće podoje, što je izuzetno bitno u prvim nedeljama dok traje uspostavljanje laktacije. Montgomerijeve žlezde oko bradavice dojke luče ulja koja beba registruje čulom mirisa, biva privučena njime te voljnije sisa, a samim tim i bolje napreduje.

Kod beba, centar za regulaciju temperature tela nije dovoljno razvijen ali istaživanja potvrđuju da će prilikom kontakta kože na kožu svaka beba biti savršeno ugrejana. Zapravo, čim se beba položi na majčine grudi, majčino telo će reagovati blagim povišenjem temperature u cilju efikasnijeg grejanja bebe. Takođe, ritam bebinih otkucaja srca i disanja je znatno stabilniji prilikom kontakta kože na kožu, što je značajno za sve novorođene bebe, a posebno za one rođene prevremeno. Zato je sa razlogom ova „kengur metoda“ veoma prisutna i podržavana u mnogim bolnicama za negu nedonoščadi.

Kontaktom kože-na-kožu efikasno se umanjuju hormoni stresa kod bebe, što znači da je beba opuštenija, ima više energije, a nivo šećera u krvi je stabilniji. Kada je beba zadovoljna i smirena, ona manje plače, a poznato je da srećna i zadovoljna beba znači – još srećnije roditelje.

Dodir je prvi jezik koji beba razume, a fizička interakcija sa bebom i blizina roditelja su neophodni za bebin razvoj i napredak, kako fiziološki tako i emotivni. Kada leži na grudima roditelja, sva bebina čula su aktivna: oseti nežni dodir i toplinu po celom svom telu, miris majčine kože, ukus mleka, čuje otkucaje srca i majčin poznati glas, a u malenoj glavici se već formira slika majčinog lika. Zapravo, novorođenčad imaju sposobnost fokusiranja na distanci od oko 25 cm što je upravo udaljenost majčinog od bebinog lica dok sisa ili leži na grudima.

Priroda je na sve mislila, zar ne? Mnoge su prednosti „koža na kožu“ nege i za majke. Sa bebom na svojim grudima, majka biva preplavljena endorfinima- hormonima opuštanja i uživanja, zatim čuvenim hormonom oksitocinom – hormonom ljubavi, ali i prolaktinom, hormonom koji reguliše proizvodnju mleka. Koktel ovih hormona deluje na majku opuštajuće i osnažujuće, čineći je radosnijom, samopouzdanijom i spremnijom za majčinstvo.

Ljudska beba je, kao i svako drugo mladunče sisara, predodređeno da što više i što duže bude uz majku u prvim nedeljama i mesecima posle rođenja, ali to ne znači da su očevi isključeni. Naprotiv, oni takođe trebaju što više da budu uklječeni u negu svoje bebe, posebno u prvim nedeljama kada je znatan broj očeva kod kuće, uz ženu i bebu. Držeći svoju bebu na golim grudima, svaki tata će osetiti neviđeno čudo života u tako malom biću, njegovom. Lakše će se povezati sa bebom, steći će samopouzdanje i lakše naučiti da oslušne i odgovori na potrebe svog deteta. Držeći bebu u kontaktu „koža na kožu“, vaša beba će se osetiti zaštićeno i sigurno. Roditelji znaju da je svaki trenutak bebinog odrastanja važan i zato se trude da ih načine što nežnijim, ispune sa mnogo ljubavi i pažnje, na obostranu radost.

Danijela Birta Čkonjević, savetnica za dojenje

Kroz višegodišnju realizaciju besplatnih radionica roditeljstva, Zabavni park Starli u saradnji sa Danijelom Birtom Čkonjević upoznaje trudnice, mame i tate sa temama – Nošenje bebe – marame i druge nosiljke, Moderne platnene pelene – bespelenaštvo, Dojenje – zdravlje i radost za bebu i mamu i Četvrti trimestar – period zbližavanja.

Svi (budući) roditelji su dobrodošli da nam se pridruže tokom radionica roditeljstva koje održavamo više puta godišnje, a termine najavljujemo na našem sajtu i Fejsbuk stranici.

Adresa:
Bulevar vojvode Stepe 56, Novi Sad

Kontakt:
Tel: 021 / 63 02 422
Mob: 063 / 770 55 39